آگاهی داشتن و اطلاع از قوانین حقوقی که افراد می توانند در پرونده ها و یا شرایط عادی جامعه داشته باشند ضروری ست از این رو گروه وکالت تاوکیل قصد دارد قوانینی که افراد زیادی با این مسائل و پرونده ها سروکار دارند و درگیر هستند، بیان کرده و نسبت به این موضوعات آگاهی دهند.

بررسی قوانین حقوقی که باید بدانیم

در ادامه به طور پرسش و پاسخ درباره قوانین و حقوق افراد در دادگاه ها مطلب را ادامه می دهیم. اگر شما نیز درباره حقوق شهروندی در دادگاه ها سوالی دارید و یا نیاز مشاوره در برخی پرونده های خود باما درمیان بگذارید تا پاسخ دهیم.

بهترین راه برای وصول مبلغ چک برگشتی چیست؟

اگر قصد شکایت علیه فردی که صادرکننده چک و اقدامات حقوقی برای وصول مبلغ چک را دارید، روش ‌های گوناگونی وجود دارد. که شامل مراحل زیر میشود:
1. تقدیم درخواست و طرح دعوا در دادگاه حقوقی برای مطالبه وصول مبلغ چک.
2. اعلام جرم صدور چک بدون موجب، به صورت شکایت کیفری.
3. درخواست اجراییه در اداره اجرایی برای ثبت و توقیف دارایی ‌ها و ممنوعیت خروج بدهکار.
4. درخواست اجراییه برای اجرای احکام دادگاه (مخصوصاً در مورد چک‌ های برگشتی).

نوع اقدامی که انتخاب می ‌شود، بسته به مشخصات فرد صادرکننده چک است. برای انتخاب بهترین راه، مشاوره با یک متخصص حقوقی ماهر در امور مرتبط با چک، اسناد تجاری، و وصول مطالبات ضروری است. بهتر است این متخصص یک وکیل با تجربه و معتبر باشد.

وصول چک های برگشتی

چطور سهم ارث خود را از املاک پدرم مطالبه کنم؟

اگر وراث در تقسیم سهم الارث خود به توافق نرسند، یکی از راه ها درخواست تقسیم ارث خود را از دادگاه است. در فصل هفتم قانون امور حسبی به این موضوع پرداخته شده است.
ماده ۳۰۰ قانون امور حسبی می گوید:
“در صورت تعدد وراث، هر یک از آن ‌ها می ‌توانند از دادگاه درخواست تقسیم سهم خود را از سهم سایر افراد دارای سهم ارث بکنند.”
ماده ۳۰۴ همین قانون نیز می گوید:
درخواست تقسیم باید کتبی و شامل موارد زیر باشد:
• نام و مشخصات درخواست‌کننده و فرد متوفی.
• ورثه و دیگر افرادی که ترکه باید بین آن‌ها تقسیم شود و سهم هر یک.
ماده ۳۱۷ قانون نیز بیان دارد که:
“اگر مالی، از جمله منقول یا غیرمنقول، قابل تقسیم و تعدیل نباشد، ممکن است مبلغی که از فروش آن بدست آمده را تقسیم کرد. فروش اموال به طور معمول صورت می‌ گیرد مگر آنکه یکی از وراث خواستار مزایده آن باشد.”

با توجه به اطلاعات بالا، می‌توانید دادخواست تقسیم سهم الارث خود را به دادگاه بدهید.
علاوه بر این، امکان خواهانه‌کردن موضوع به شرط وجود یکی از موارد معین برای هر یک از شرکا وجود دارد که نتیجه آن خارج کردن آن شریک از ملک مورد اختلاف است.
همچنین، شما می‌توانید با ارسال اظهارنامه و اخطار اجرت مثل ایام تصرف، درخواست خود را ارائه داده و در صورت امتناع طرف، شخص را به پرداخت مبلغ معادل اجاره آن محل (به اندازه سهم خود) اجبار کنید.

نفقه فرزند در صورت عدم توانایی پرداخت چه می شود؟
به موجب ماده 1199 قانون مدنی؛ فقط پرداخت نفقه فرزند اول بر عهده پدر اوست. اما اگر واقعاً قادر به پرداخت نفقه فرزند خود نیستید، نیازی به اقدام خاصی از سوی شما وجود ندارد. صرفاً نفقه را پرداخت نکنید. در این صورت، اگر شکایتی از شما مبنی بر پرداخت نفقه صورت گرفت، عدم توانایی پرداخت و اعسار خود را در دادگاه اثبات کنید.
لازم به ذکر است که در تعیین نفقه، توان مالی پرداخت کننده از جانب نزدیکان ضروری است. بنابراین، اگر عدم توانایی اثبات و تایید شود، پرداخت نفقه لغو می ‌شود و مسئولیت قانونی آن به عهده سایر اعضای خانواده است.

سهم ارث پدری

نفقه فرزند در صورت عدم توانایی پرداخت چه می شود؟

به موجب ماده 1199 قانون مدنی؛ فقط پرداخت نفقه فرزند اول بر عهده پدر اوست. اما اگر واقعاً قادر به پرداخت نفقه فرزند خود نیستید، نیازی به اقدام خاصی از سوی شما وجود ندارد. صرفاً نفقه را پرداخت نکنید. در این صورت، اگر شکایتی از شما مبنی بر پرداخت نفقه صورت گرفت، عدم توانایی پرداخت و اعسار خود را در دادگاه اثبات کنید.

 

لازم به ذکر است که در تعیین نفقه، توان مالی پرداخت کننده از جانب نزدیکان ضروری است. بنابراین، اگر عدم توانایی اثبات و تایید شود، پرداخت نفقه لغو می ‌شود و مسئولیت قانونی آن به عهده سایر اعضای خانواده است.

نفقه فرزند چگونه محاسبه می شود؟

آیا می توانم از تخلیه مغازه استیجاری توسط مالک جلوگیری کنم؟

ماده 1 قانون روابط موجر و مستاجر سال ۱۳۷۶ می گوید که: از تاریخ اجرای این قانون، تمامی اجاره ‌های مسکونی، تجاری، مکان‌ های کسب و کار، اماکن آموزشی، خوابگاه ‌های دانشجویی و ساختمان‌ های دولتی و همانند آن که با قرارداد رسمی یا عادی منعقد می‌ شوند، تابع قوانین قانون مدنی و مقررات این قانون و شرایط توافقی میان موجر و مستاجر خواهند بود.
ماده 3 همین قانون نیزبیان داد که: پس از پایان مدت اجاره و به دلیل درخواست موجر یا نماینده قانونی او، خالی کردن مستاجر از ملک اجاره‌ ای با سند رسمی در یک هفته و در مورد اجاره با سند عادی در یک هفته پس از ارائه درخواست خالی کردن به دستور مقام قضایی در محل قضایی توسط افراد مسئول اجرایی‌ثبت صورت خواهد گرفت.
ماده 6 این قانون هم بیان می ‌کند که: اگر مالک ملک تجاری خود را به اجاره داده باشد، می‌تواند مبلغی به نام “سرقفلی” از مستاجر دریافت کند. همچنین، مستاجر می ‌تواند در طول دوره اجاره برای واگذاری حق خود، مبلغی به عنوان سرقفلی از موجر یا مستاجر دیگر دریافت کند، مگر آنکه در قرارداد اجاره انتقال حق به شخص دیگر ممنوع شده باشد.
تبصره 2 – اگر موجر به صورت قانونی سرقفلی را به مستاجر منتقل کند، در زمان خالی کردن مستاجر، حق مطالبه سرقفلی به قیمت عادل روز را دارا است.
بنابراین، در صورت پایان مدت اجاره، جز تخلیه، دیگر راهی وجود ندارد و شما موظف به خالی کردن ملک هستید. اگر پرداخت سرقفلی به مالک انجام شده باشد، حق برای مطالبه آن به قیمت روز را دارید. این نشان می‌دهد که در پایان مدت اجاره، دیگر امتیازی برای شما وجود ندارد و باید ملک را تخلیه کنید. همچنین داشتن کالاهایی در فروشگاه شما حقی برای شما ایجاد نمی ‌کند و به دلیل پایان نزدیک قرارداد، اقداماتی برای یافتن مکان جدید یا تمدید قرارداد با موجر خود را انجام دهید.

تخلیه مغازه استیجاری
پرداخت مهریه شرطی

آیا این امکان وجود دارد که پرداخت مهریه به صورت تعلیق یا مشروط باشد؟

مهریه اساساً یک توافق نامه است که بین طرفین ازدواج برقرار می ‌شود. همانطور که در هر قرارداد دیگری، این قرارداد نیز می ‌تواند وابسته به وقوع یک اتفاق خاص شود. اما برای اجرای این قرارداد، باید شرایطی وجود داشته باشد که به صحت و اعتبار عقد ضربه نزند.
می ‌توانید برای اجرای این قرارداد (پرداخت مهریه) یک مدت زمان معین تعیین کنید. به عنوان مثال، می ‌توانید پرداخت مهریه را به گذشت پنج سال از تاریخ ازدواج به تعویق بیاندازید. (تعیین مهلت در پرداخت مهریه) اگرچه به نظر من، تعویق مهریه و وابسته کردن آن به فوت شوهر مشکلی برای این طرف قرارداد نمی ‌آورد.
روش دیگری که می ‌توانید استفاده کنید، این است که به عنوان یک شرط ضمن عقد، مبلغ یا دارایی مشخصی را به عنوان مهریه برای زن تعیین کنید، به عنوان مثال، مهریه را 20 سکه قرار دهید و در صورت فوت شوهر، معادل 30 سکه از دارایی ‌های او به زن هبه یا صلح داده شود. طبق این تعریف، هبه در زمان عقد داده شده ولی اثر آن وابسته به وقوع حادثه فوت می‌باشد. این شباهتی به صلح عمری یا بیمه عمر دارد که در سیستم حقوقی ما تأیید شده است.

فروشنده خودروای که معامله کرده ام را سند نمیزند چه کار باید بکنم؟

1. شما می ‌توانید در دادگاه دادخواست فک پلاک و اجبار به تنظیم سند رسمی خودرو را ارائه دهید.
2. بنا به ماده 422 قانون مدنی، اگر بعد از خرید ظاهر شود که کالا معیوب است، خریدار می ‌تواند با اخذ ارش یا فسخ معامله با معیوب، معامله را قبول یا لغو کند.
3. ماده 423 همان قانون م ی‌گوید که خیار عیب زمانی برای خریدار اثبات می‌ شود که عیب موجود در زمان عقد بوده و مخفی بوده باشد.
4. با توجه به ماده 435 قانون مدنی، خریدار می ‌بایست بلافاصله بعد از آگاهی از عیب، اقدام به فسخ معامله نماید. از آنجایی که با آگاهی از عیب موجود در کالا هزینه ‌هایی را برای اصلاح آن انجام داده ‌اید، دلیل کافی برای فسخ معامله نیست.

سند زدن خودرو چگونه است

زن ناشزه بعد چه مدت می تواند طلاق بگیرد؟

سوال: در مورد زن ناشزه ای که رفته خونه پدر و مادرش داره زندگی میکنه، شوهرش هم پولداره و هیچ مشکلی هم نداره ولی این خانم نمیخاد باهاش زندگی کنه از طرف خوشش نمیاد، الان هم ۴ ساله در فشار مالی و تنگدستی شدیده ولی برنمیگرده، یعنی در چنین شرایطی هم دادگاه حکم به طلاق زن نمیده تا از گرسنگی بمیره؟ اگر طلاقش رو بده لااقل ممکنه با یکی دیگه ازدواج کنه و از تنگدستی نجات پیدا کنه؟

جواب:

طلاق یک زن ناشزه در چند صورت امکان پذیر است:

  • به قاضی بتواند ناتوانی یا عسر و حرج خود را ثابت کند.
  • با شوهر خود به توافق برسد بر طلاق گرفتن