تعریف دقیق دعاوی ملکی
تقسیم بندی دعاوی ملکی
تقسیم بندی این نوع دعواهای ملکی معیار های متفاوتی در این خصوص دارد؛ در ادامه به بررسی این تقسیم بندی ها می پردازیم:
دعوای ملکی حقوقی
یکی از بیشترین پرونده های ملکی که در دادگاه ها و دادگستری ها دیده می شود، دعوای ملکی حقوقی ست که در نوع خود هم پیچیدگی هایی دارد و نیازمند به داشتن وکیلی با تجربه و حرفه ای تا به دقت تمام موارد را بررسی و تحلیل کند. در ادامه به بررسی دقیق تر جزئیات این دعوای حقوقی میپردازیم:
- درخواست های مربوط به تفکیک واحدهای مسکونی یا تجاری در ساختمان های چندگانه.
- موارد مرتبط با رهن و اجاره و مستندات مربوط به آن.
- الزام به ثبت رسمی املاک.
- درخواستهای مرتبط با تأیید کارشناس برای اتمام ساخت و ساز.
- ابطال قراردادهایی که نقصی در آن ها وجود دارد.
- فسخ قراردادهایی که از نظر قانونی ناکامل هستند.
- تعیین میزان اجاره بر اساس عرف اجتماعی.
- مطالبات مربوط به حقوق کسبه و سرقفلی.
- درخواست های تخلیه اماکن تجاری با رعایت قوانین مربوطه.
- دعاوی مربوط به انتقال منافع و حقوق از یک فرد به فرد دیگر.
دعاوی ملکی کیفری
دعاوی ملکی کیفری به مواردی اشاره دارد که با ارتکاب جرم یا تخلفات توسط افراد مرتبط می شود، به ویژه در زمینه مالکیت و ملکیت. این دعاوی شامل مواردی مانند سهل انگاری، اشتباهات سهوی، و اقدامات جنایی یا تخلفاتی که در زمینه مالکیت و ملکیت اتفاق می افتند، هستند. مواردی زیر، از جمله اصولی ترین دعاوی ملکی کیفری هستند که عبارتند از:
- جعل اسناد مالکیت جهت فریب و کسب سود از دیگران.
- نقض امانت و خیانت در امور مالکیتی.
- ارتکاب جرم سودجویی و کلاهبرداری در فرآیندهای خرید و فروش ملکی.
- فروش غیرقانونی اموال و ملکیت ها به اشخاص دیگر با عواقب قانونی.
- معاملات مخالف با قوانین یا تضاد با آن ها.
- تغییر کاربری زمین های کشاورزی بدون اخذ مجوزهای لازم.
دعوای ثبتی ملکی
- ابطال اسناد رسمی به دلایل مختلف.
- ابطال سند مالکیت به دلایل متفاوت.
- ابطال اجرائیه ثبتی برای املاک مربوطه.
- ابطال روند ثبتی و فرآیندهای مختلف کمیسیون های ثبتی.
- اجرای ثبت و تغییرات مربوط به ثبت.
- افراز املاک و تقسیم آن ها به واحدهای مختلف.
- ابطال تصمیمات هیئت حل اختلاف در مراکز ثبت و اسناد.
- توقف عملیات اجرایی در مراحل مختلف انجام کار.
این مشکلات معمولاً پس از انتقال یا خرید سند ملکی به وقوع می پیوندند و ممکن است در مفاد سند یا فرآیند انتقال مالکیت به وجود بیایند. در دعاوی ثبتی ملکی، اغلب به دلیل عجله یا سهل انگاری مالک در خرید و فروش ملک، خسارات قابل توجهی برای طرفین ایجاد می شود. به همین دلیل، توصیه می شود قبل از هر اقدامی در این زمینه، با یک وکیل متخصص یا مشاور حوزه مربوطه مشورت کنید تا از وقوع مشکلات و تضررات جلوگیری شود.
دعوای خلع ید
گاهی ممکن است که یک فرد، ملکی که سند رسمی آن به نام شخص دیگری است را به تصرف خود درمی آورد. در چنین مواقعی، مالک اصلی می تواند با اقدام به دادگاه خلع ید، درخواست تخلیه ملک را مطرح کند. نکته مهم این است که دادگاه خلع ید تنها زمانی امکان پذیر است که مالک اصلی دارای سند رسمی مالکیت باشد و در صورتی که ملک ثبت نشده باشد، مالک باید آن را به ثبت برساند.
دعوای تصرف عدوانی
در دعوای تصرف، فرد باید با ارائه یک قرارداد، تصرف خود را ثابت کند و یا با ارائه قرارداد یا سند رسمی بیان کند که ملک بدون رضایت او از تصرفش خارج شده است.
در دعوای تصرف عدوانی و دعوای خلع ید تفاوت هایی وجود دارد. در تصرف عدوانی، لازم نیست خواهان مالکیت را ثابت کند و تنها اثبات سابقه تصرف اهمیت دارد. این برخلاف دعوای خلع ید است که خواهان باید مالکیت خود را ثابت کند.
دعاوی فک رهن
رهن قراردادی ست که زمانی که صورت می گیرد که مدیون به عنوان وثیقه، مبلغ مالی را به دیگر شخص (رهن دهنده) داده باشد. در این عقد، رهن دهنده راهن و طرف دیگر معتبر مرتهن نامیده می شود. الزام به فک رهن به معنای پایان دادن به این تعهد و انحلال قرارداد رهن است. به عنوان مثال، فردی ممکن است ملک خود را به عنوان رهن به بانک بسپارد و پس از پرداخت بدهی خود، شخصی که ملک در وثیقه اوست یا نزد او قرار داده شده است، موظف است که به فک رهن اقدام کند؛ اگر این اقدام انجام نشود، راهن می تواند علیه مرتهن (شخص مالک ملک) دعوای الزام به فک رهن را مطرح کند.
کلام آخر
در این مقاله به شرح و تفصیل دعاوی ملکی پرداختیم. بیان کردیم که معیارهای مختلفی برای دعاوی ملکی وجود دارد. دعاوی ملکی شامل دعاوی ملکی حقوقی، دعاوی ملکی ثبتی، دعاوی ملکی کیفری، دعاوی خلع ید، دعاوی الزام به تحویل ملک، دعاوی الزام به تنظیم سند رسمی و… است. امیدواریم که این مطالب برای شما مفید واقع شده و بتوانید از این اطلاعات بهبود دانش حقوقی خود را داشته باشید.
سوالات متداول دعاوی ملکی به چند دسته تقسیم می شوند
- دعاوی ملکی چیست؟
دعاوی ملکی، اختلافات و ادعاهای مرتبط با ملک یا اموال است که در دادگاه یا سیستم قضایی بررسی می شود. - دعاوی ملکی شامل چه مواردی می شود؟
دعاوی ملکی شامل مسائل مانند اختلافات در خرید و فروش ملک، اجاره، حقوق مالکیت، تقسیم میراث و مسائل مربوط به مالکیت و اموال می شود. - آیا اختلافاتی که در زمین های موروثی داریم نیز در است دسته قرار می گیرد؟
بله، اختلافاتی که در این زمینه وجود دارد نیز شامل دعاوی ملکی نیز می شود.